4 Ağustos 2008 Pazartesi

Yahoo arama teknolojisini herkese açıyor ( Bilginin Tek Adresi Bilginin Tek Kaynağı )

Yahoo, kendi arama servislerini kurmaları için arama motoru teknolojisini üçüncü partilere açıyor.

Yahoo, diğer web sitelerinin kendi arama servislerini oluşturmak için kendi teknolojisini kullanmalarına izin verecek. Perşembe günü yaptığı açıklamada Yahoo, web sitelerinin kendi arama hizmetlerini Yahoo teknolojisi üzerinde oluşturabilmeleri için bir API’nin beta versiyonunu çıkaracağını duyurdu.

Bir web yayıncısı Yahoo’nun API’sini kullanarak belirli bir konu başlığı için (örneğin spor) özelleştirilmiş arama servisi kurabilecek. Ya da API’yi kullanıcılara web siteleri üzerindeki içerikleri daha iyi aramalarını sağlamak için de kullanabilecek.


API, Yahoo’nun BOSS platformunun (Kendi Arama Servisinizi Kurun) bir parçası. Tüm web geliştiricileri bu API’den faydalanabilecek. Bunun yanı sıra Yahoo’nun arama indeksleriyle web’deki diğer kaynaklardan gelen verileri bir araya getiren araçlar da sağlanacak. Yahoo önümüzdeki aylarda reklam sistemini kullanan bir “monetization platform”u çıkacak. Bu platrform web sitelerinin kurdukları servislerden kazanç sağlamalarına imkan tanıyacak.

IDC analisti Karsten Weide, Yahoo’nun BOSS platformunu kullanan sitelerin gelirlerinden pay toplamayı planladığını söylüyor. Weide, “Yahoo bundan iki şey kazanıyor. Reklam gelirlerinin yanında BOSS’u kullanan web sitelerinin sadece kendilerine bağlanmasını sağlayacak,” şeklinde konuşuyor.

Hiç yorum yok: